123ink - Skrivarbläck och tonerkassetter - Homepage logo Prisjakt!Pricerunner!Google!
123ink.se
Lagervägen 5D
136 50 Jordbro
T: 08-550 04 123
@: info@123ink.se
Outlet!

Varukorg

Antal Produkt
Inga produkter
Totalt: 0 kr
(Inkl. 0% Moms)

Nyhetsbrev

 

Populära produkter

Populara produkter
De Longhi!
Jura!
Lenor!
Zoflora!

Jobba ergonomiskt

 
 
Att arbeta med ergonomiska hjälpmedel är viktiga verktyg för att undvika belastningsskador och trötthet. Det förbättrar din arbetsmiljö rejält om du anpassar dina ergonomiska hjälpmedel efter dina arbetsuppgifter och förutsättningar. Om du spenderar mycket av din tid i en kontorsstol framför en dator så är det ultimat att göra den ergonomisk för att förbättra, bland annat din, arbetsproduktivitet.

Att jobba ergonomiskt kan bidra till:
  • Gladare stämning på arbetsplatsen
  • Minskade skador på leder och muskler
  • Din psykiska hälsa förbättras
  • Ditt humör förbättras

Viktigt att tänka på när du har ett stillasittande jobb är också att ta pauser, rör på dig, gå ett par steg, sträck på dig. En paus på 2 minuter kan räcka, ställ dig upp, sträck ut kroppen, stretcha armar, ben och rygg lite bara för att få igång blodcirkulationen.

Ta en 2-3 minuters promenad, gå runt lite på kontoret eller gå och ta en kaffe, det kan räcka, bara så musklerna och lederna får simulans.

Här nere delar vi med oss av 4 tips på hur du enkelt kan arbeta ergonomiskt.

1. Välj rätt fotstöd

För att du ska sitta i en ergonomisk ställning är det viktigt att du reglerar din stol så att knäna är böjda i 90 graders vinkel. Dina fötter skall alltså inte hänga fritt i luften. För att hjälpa till med detta kan det vara perfekt med ett fotstöd som reglerar detta, så att du hamnar i rätt position.

Det finns en rad olika fotstöd med olika finesser. Fotstöd går oftast att reglera i höjd och lutning, vilket är idealiskt då det förbättrar blodcirkulationen. Att sitta i rätt position minskar belastningen på både din rygg och dina ben. De kan ta stor skada om man under långa perioder sitter i felaktig position.

2. Stå på balansplatta

Att stå på en balansplatta hjälper inte bara till med balans och kroppshållning utan minskar även risken för att nacke och rygg tar skada vid ett stillasittande jobb, då du inte stimulerar musklerna och dina leder tillräckligt.

Det är inte bara muskler och leder som simuleras av balansplattor. Du förbättrar även din balans och stärker bål- och höft då din kropp tvingas anpassa sig efter en ostadig yta.

Balansplattan kan vara gjord av olika material och vara formade på olika sätt, vilket gör att du kan hitta en som passar dina önskemål och som fungerar för din kropp.

3. Använd en ergonomisk datormus

Du har säkert hört talas om musarm, vilket är ett klassiskt besvär vid datoranvändning. Musarm kan uppkomma genom långvarig och upprepad handrörelse och onaturlig arbetsställning. Du kan uppleva värk och stelhet i framför allt underarmen och handen. Du kan förhindra detta enkelt med rätt hjälpmedel.

Att använda sig av en ergonomisk mus är en bra lösning, för att undvika detta. En vertikal mus är ett exempel på detta då den är vertikal och ger handen en naturlig position, detta kommer göra att du minskar belastningen på musklerna. Då det finns en stor variation av ergonomiska datormöss är det alltid enkelt att hitta en som anpassar dina behov. Det finns möss som är vertikala för att ge din handled ett bättre stöd och greppet kring musen blir mer naturligt. En annan version är mus med styrkula, vilket gör att det minskar rörelser av handleden under din arbetsdag. Din handled får vila och du kan samtidigt vara effektiv.

4. Välj ett bra handledsstöd till ditt tangentbord

Handledsstöd är även det en bra produkt som kan minska belastningen av dina handleder. Det finns stöd för tangentbord men även för möss om du inte har en ergonomisk mus. Handledsstöd ger dig avlastning för dina handleder under långa dagar framför datorn och minskar smärta och utslitna leder och muskler. Handledsstöd finns i olika former, storlekar och material. De är fyllda med gel, minnesskum, skumgummi mm. för att dina handleder ska vila mjukt medan du använder tangentbordet. Fyllningen är den största skillnaden på handledsstöd så det beror på vad man själv föredrar. De finns även i olika storlekar och former. Vissa handledsstöd är försedda med ventilationskanal för att hålla dina handleder svala. För att matcha de flesta tangentbord finns det även höj- och sänkbara stöd.

Varför är det viktigt att anpassa din arbetsplats ergonomiskt?

Att vara noggrann med att ha ergonomiska produkter kommer arbetsdagarna att bli enklare. Du tar vara på din hälsa och kan förhindra förslitningar och skador på kroppen. Att ha alla verktyg man behöver för att få en ultimat ergonomisk jobbsituation gör att smärta och värk kommer att utebli.

Fler produkter för ergonomiskt arbete

Vanliga frågor om att arbeta ergonomiskt

Vilka ergonomiska hjälpmedel finns det?

Allt ifrån datormöss, fotstöd, golvmattor, ryggstöd till balansplattor. Det finns ett stort utbud av ergonomiska hjälpmedel för att förenkla din vardag. Det stora utbudet gör att man alltid kan hitta något som förenklar för alla.

Vad menas med att en produkt ska vara ergonomisk?

Om du använder dig av ergonomiska hjälpmedel kan det minska trötthet, slitningar på muskler och leder samt stress och mycket mer. De är till för att hjälpa dig vara mer bekväm och det är verkligen hälsosamt för din kropp. Du minskar belastning på ställen som handleder, knän, rygg mm.

Hur väljer jag en bra ergonomisk balansplatta?

För att få ut det mesta av ditt val är det bra att kolla vilka mått balansplattan har, om den är justerbar i höjden och lutningen, om den har en räfflad eller slät yta mm. Läs på om de olika balansplattorna som finns för att se vilken/vilka som skulle kunna passa in på vad du behöver. Det finns en rad olika balansplattor med olika finesser.

Vilket avstånd från datorskärmen är ergonomiskt?

Att inte sitta för nära datorskärmen är viktigt, det påverkar dina ögon och musklerna kring dem. Generellt brukar man säga att ett armlängds avstånd är bra, dock beror detta på hur stor skärm du har. Försök att alltid sitta med rak rygg så att du inte tröttar ut din rygg och minskar risken att bli för framåtlutad vilket gör att du kommer närmare skärmen.

 
Hoppas att du fann något gott i dessa tips och att de hjälper dig finna någon ergonomisk produkt som kan hjälpa dig. I vår kategori ”Ergonomiska produkter” finner du dessa produkter och många fler som kommer att hjälpa dig arbeta hälsosamt och minska risken för skador i din kropp.

Ta hand om din kropp, den ska orka hela livet!