123ink.se logo
123ink.se
Lagervägen 5D
136 50 Jordbro
T: 08-550 04 123
@: info@123ink.se
W: 123ink.se
Org. nr.: 556983-1299
Moms: SE556983129901
Godkänd för F-skatt

300 000 nöjda kunder på 123ink.se

Ny kategori med skärmskydd

Varukorg

Antal Produkt
Inga produkter
Totalt: 0 kr
(Inkl. 0% Moms)

Nyhetsbrev

 

Populära produkter

Ljusslingor från 123ink

Energisnåla lampor

Energisnåla lampor
Om man inte redan har bytt till LED lampor så är det hög tid att man gör det nu. Energipriserna skjuter i höjden och dina gamla lampor är riktiga energibovar. För att inte drabbas av allt för höga elräkningar så är det mycket lägligt att byta ut de gamla lamporna mot energisnåla LED lampor i hem och på kontor. Tänk även på att släcka lamporna efter dig, det hjälper mycket.

Skillnaden mellan LED, Halogen och glödlampor

Det finns många skillnader mellan dessa olika typer och vi ska gå igenom dem en i taget. Vi går igenom hur dem fungerar och vad som gör LED lampor till de mest effektiva och energisnåla lamporna på marknaden.
 • LED lampor

  LED lampor är dem mest energieffektiva lamporna som finns på marknaden. En LED lampa skapar ljus genom att avfyra små partiklar som kolliderar. När partiklarna kolliderar så frigörs det energi vilket skapar ljus. LED står för Light Emitting Diode, vilket kan översättas till lysdiod på svenska. För att skapa samma mängd ljus som glödlampor, halogen och lysrörslampor så använder en LED lampa mindre energi (i Watt). En LED lampa har en livslängd på ca 30000 till 50000 timmar, vilket är avsevärt mycket mer än andra lampor.

 • Glödlampor

  Glödlampan är den gamla lampan och den använder värme för att skapa ljus. Glödlampan har en glödtråd som blir väldigt varm och när den blir varm så skapas det ljus. Man kan känna det när man ska byta glödlampa, om den har lyst ett tag så blir den väldigt varm. Man ska då vänta ett tag så att den hinner svalna innan byter. Dem har en livslängd på ca 1000 timmar. Traditionella glödlampor är dem som kräver mest energi för att lysa och av den anledningen mest kostsamt för elräkningen och miljön.

 • Halogenlampor

  Halogenlampor använder precis som glödlampan värme för att skapa ljus. Den har en glödtråd som blir varmare än den traditionella glödlampans glödtråd. Av den anledningen kan den även producerar mer ljus. Halogenlampor är effektivare än de gamla glödlamporna och har en längre brinntid än dem. En halogen lampa har en livslängd på ca 3000 timmar.

 • Lågenergilampor (lysrörslampor)

  Lysrörslampor kallades för lågenergilampor fram tills att LED lampan kom. Eftersom att LED lampan är effektivare och energisnålare så benämner man dem idag för lysrörslampor. Lysrörslampor använder mindre energi för att producera mer ljus än tidigare nämnda lampor. Dem har en livslängd på ca 5000 till 10000 timmar. Men den stora nackdelen är att dem innehåller kvicksilver. Kvicksilver är ett giftigt och miljöfarligt ämne och lamporna måste noggrant källsorteras.
   

Så här mycket mindre energi använder en LED lampa

I den här tabellen visar vi hur många watt det krävs för olika lampor att producera 200, 400 och 900 lumen (ljuseffekt):
 
LED lampa Lysrörslampa Halogen Glödlampa
200 lumen 2W 5W 20W 25W
400 lumen 6W 8W 30W 40W
900 lumen 10W 16W 60W 75W

Som man kan se så är LED lampor den absolut energisnålaste lampan. Det betyder att den är även den mest ekonomiska lampan. Den producerar fler lumen per watt än övriga ljuskällor.

5 Fördelar med att välja LED lampor och belysning

Det finns många fördelar med att använda LED lampor och här kan du läsa dem fem viktigaste.
 1. Eftersom att LED lampor är det energisnålaste alternativet just nu så kan man spara en hel del pengar med att välja LED.
 2. LED lampor har en längre brinntid / livslängd än andra lampor.
 3. LED lampor innehåller inga farliga ämnen som t.ex. kvicksilver.
 4. LED lampor är bättre för miljön. Dem använder sig av mindre mängd el vilket i sin tur betyder att mindre mängd fossilt bränsle behöver användas för att skapa elen.
 5. Dem är effektivare än alla tillgängliga lampor idag och upp till 85% effektivare än de gamla glödlamporna.  

Dem allra vanligaste LED lamporna

Det finns väldigt många olika typer av LED lampor. Dem har olika sockelstorlekar, ljusfärger, ljustemperaturer men även olika funktioner. Lampor som har sockelstorlek E14 och E27 är dem allra vanligaste lamporna. Spotlights är även dem en väldigt populär typ av LED lampa. Spotlights finns i många olika typer av sockelstorlekar, så kontrollera att du vet vilken typ du ska beställa. 

Vanliga frågor om energisnåla lampor

Vilka lampor drar minst el?

LED lampor drar allra minst el. LED lamporna är dem energisnålaste lamporna som finns på marknaden för tillfället. Dem är upp till 85% effektivare än gamla traditionella glödlampor.

Vad motsvarar 40W i LED?

En gammal 40W glödlampa motsvarar en 6W LED lampa. Se tabellen här nedan för fler exempel:
LED lampa Lysrörslampa Halogen Glödlampa
2W 5W 20W 25W
6W 8W 30W 40W
10W 16W 60W 75W

Vad är bäst LED eller halogen?

En LED lampa är det bästa alternativet. Led lampor producerar mer ljus för mindre energiförbrukning och har en överlägsen livslängd jämfört med halogenlampor. Det är den absolut bästa alternativet för både plånboken men även för miljön.

Vill du veta mer eller har du ytterligare frågor? Tveka inte att kontakta oss, vi hjälper dig gärna.