123ink - Skrivarbläck och tonerkassetter - Homepage logo Prisjakt!Pricerunner!Google!
123ink AB
Lagervägen 5D
136 50 Jordbro
T: 08-550 04 123
@: info@123ink.se
Outlet!
Svalka dig i sommar!

Varukorg

Antal Produkt
Inga produkter
Totalt: 0 kr
(Inkl. 0% Moms)

Nyhetsbrev

 

Populära produkter

Populara produkter
De Longhi!
Jura!
Lenor!
Zoflora!

Bläckstråleskrivare eller Laserskrivare

Bläckstråleskrivare vs laserskrivare
När du har bestämt dig för att köpa en skrivare är det första beslutet du ska fatta om det ska vara en bläckstråleskrivare eller laserskrivare? Dessa skrivare är olika och bra på olika saker, det är viktigt att veta vad du ska använda skrivaren till. Vi kommer att gå igenom skillnaderna, fördelarna och nackdelarna mellan de olika skrivarna. Detta för att hjälpa dig att så enkelt som möjligt kunna välja en skrivare som passar dig bäst.

Skillnaderna mellan laserskrivare och bläckstråleskrivare

Det finns en hel del skillnader mellan laserskrivare och bläckstråleskrivare. För att kunna välja rätt skrivare är det viktigt att veta vilka skillnaderna är. Du vill ha den skrivaren som lämpar sig bäst för den typen av arbete som skrivaren ska utföra.

Utskriftstekniken

Bläckstråleskrivare och laserskrivare använder sig av olika utskriftstekniker. Det är den största skillnaden mellan dessa två typer av skrivare. Det betyder även att delarna i skrivaren är olika och processen för att frammana utskrifterna ter sig olika. Eftersom att teknikerna är olika så skiljer sig även förbrukningsmaterialet.

Bläckstråleskrivare använder sig av skrivarbläck för att skapa utskrifter. Bläcket finns antingen i en bläckpatron eller i en bläckrefill som man fyller i skrivarens bläcktank. Bläcket sprutas ut som mikrodroppar på papperet genom ett munstycke som kan sitta på bläckpatronen eller på skrivaren. Mikrodropparna torkar och skapar de texter eller bilder som du har valt att skriva ut.
 

Laserskrivare använder tonerpulver som finns inne i tonerkassetter för att skapa utskrifter. Tonerpulvret hamnar i skrivarens trumma som därefter applicerar pulvret på rätt platser på papperet med hjälp av statisk elektricitet. Fixeringsenheten (Fuser unit) smälter pulvret på papperet med hjälp av värme och tryck. Papperet kommer därefter ut från skrivaren.
 

Utskrifter i färg eller svartvitt

Det finns skillnader mellan bläckstråleskrivare och laserskrivare i möjligheten till färgutskrifter. Det är viktigt att ta ett tidigt beslut huruvida färgutskrifter är en nödvändighet eller om det räcker med svartvita utskrifter.

Alla bläckstråleskrivare (med några undantag) har möjligheten att kunna skriva ut i färg och svartvitt. Med laserskrivare är det annorlunda. Man kan välja en monolaserskrivare som enbart kan skriva ut monokroma utskrifter eller en färglaserskrivare. En laserskrivare som skriver ut i färg kan även skriva ut i svartvitt.

Texter och bilder

Det är märkbara skillnader mellan bläckstråleskrivare och laserskrivare vid utskrifter av texter och fotografier. Kvaliteten på utskrifterna skiljer sig mellan dessa typer av skrivare. Därför är det viktigt att veta vad du främst ska skriva ut och har kvaliteten en viktig roll?

En bläckstråleskrivare kan skriva ut riktigt fina bilder och fotografier. De flesta bläckskrivare använder sig av fyra bläckpatroner i färgerna svart, magenta, cyan och gul. Med de färgerna kan man skapa fina färgnyanser. Men en del bläckstråleskrivare har även möjlighet för fler färgpatroner t.ex. mattsvart, röd, grå med flera. Det betyder att man kan skapa bilder eller fotografier med ännu bättre färgåtergivning. De fotoskrivare som använder fler än fyra färger kan användas till att skapa fotografier av mycket hög kvalitet.

En laserskrivare är riktigt bra på att skriva ut skarpa textdokument. En arbetsrapport, ett kontrakt eller skolarbeten är perfekta jobb åt en laserskrivare. Det är även därför man ofta hittar dem på kontor, arbetsplatser och hemmakontor. Laserskrivare är mindre lämpade att skriva ut foton och bilder. Den främsta anledningen är kapaciteten av antalet färger vilket är fyra (med vissa undantag), men även att laserskrivare oftast har lägre utskriftsupplösning.

Utskriftskapacitet

Det finns en skillnad i utskriftskapacitet mellan laserskrivare och bläckstråleskrivare. Alltså antalet utskrifter man kan skriva ut per patron eller toner. Det är en viktig faktor att ta hänsyn till när man ska köpa en skrivare. Skriver du dagligen ut stora kvantiteter eller bara ett mindre antal åt gången?

Med en tonerkassett kan du skriva ut fler utskrifter än med en bläckpatron (med vissa undantag). På arbetsplatser där många samsas om en skrivare är det därför väldigt vanligt att det är en laserskrivare som finns där. Detta eftersom att du kan skriva ut fler utskrifter innan du behöver byta toner. Med en tonerkassett så skriver du skarpa textdokument och en bläckpatron är mer fördelaktig att skriva ut bilder och fotografier.

Utskriftshastighet

Generellt sätt har laserskrivare (specifikt monolaserskrivare) en högre utskriftshastighet än bläckstråleskrivare. Men det går inte att med 100% säkerhet garantera att det är så i alla fall. Utskriftshastigheten beror på en mängd olika faktorer som t.ex. textutskrifter, färgutskrifter, bilder, papperstjocklek och skrivarmodell. Men när det gäller vanliga svartvita dokument så är en monolaserskrivaren att föredra.

En laserskrivare skriver ut ca 20 – 40 sidor i minuten, medan en bläckstråleskrivare kan skriva ut ca 10 – 33 sidor per minut. Vill du ha en skrivare som skriver ut snabbt? Kolla i specifikationerna så att skrivaren klarar av de utskriftshastigheterna som du behöver.

Fördelar och nackdelar med att köpa en bläckstråleskrivare

Fördelar med att köpa en bläckstråleskrivare
 • Billigare att köpa än en laserskrivare.
 • Perfekt för bilder och fotoutskrifter.
 • Enkla att använda och installera.
 • Initialt billigare med bläckpatroner och med våra egna bläckpatroner blir det garanterat billigare.
Nackdelar med att köpa en bläckstråleskrivare
 • Bläcket i en bläckpatron tar slut snabbare men är har även lägre kostnad.
 • Bläcket kan torka. Detta går enkelt att lösa med rengöringspatroner.
 • Generellt sätt lägre utskriftshastighet än laserskrivare.

Fördelar och nackdelar med att köpa en laserskrivare

Fördelar med att köpa en laserskrivare
 • Perfekt för textutskrifter.
 • Är bättre lämpad för stora utskriftskvantiteter.
 • Enkla att använda och installera.
 • Billigare med förbrukningsmaterial över en längre tid då en toner kan skriva ut fler sidor än en bläckpatron.
 • Med våra egna toners blir det garanterat billigare.
Nackdelar med att köpa en laserskrivare
 • Dyrare än en bläckstråleskrivare.
 • Är inte lika lämpad för fotoutskrifter som en bläckstråleskrivare. 
 • Vanligtvis större och väger mer.

Det bästa valet för dig: bläckstråleskrivare eller laserskrivare?

Med hjälp av dessa skillnader som vi har förklarat hoppas vi att du har kunnat komma till en slutsats. Är det en laserskrivare eller en bläckstråleskrivare som du ska köpa? Om du gjort ditt val, kan du på dessa två sidor enkelt jämföra bläckstråleskrivare eller jämföra laserskrivare. På så sätt kan du snabbt komma fram till exakt vilken typ av skrivare du ska köpa.

Vanliga frågor om skillnaderna mellan bläckskrivare och laserskrivare

Vad är det för skillnad på bläckstråleskrivare och laserskrivare?

En bläckstråleskrivare använder bläck för utskrifter medan en laserskrivare använder tonerpulver. De använder också två olika utskriftstekniker där en bläckskrivare sprutar små bläckdroppar från munstycket på papperet. Laserskrivare använder statisk elektricitet och värme för att fästa pulvret på papperet.

Vilken är bättre, laserskrivare eller bläckstråleskrivare?

En bläckstråleskrivare är bättre på att skriva ut foton och bilder. Främst pga. möjlighet till fler bläckpatroner och allmänt högre utskriftsupplösning. En laserskrivare är bättre på att skriva ut stora kvantiteter av textdokument. Detta på grund av att en toner har högre kapacitet än en bläckpatron. Det beror helt på vilka preferenser och önskemål du är ute efter.

Har du fler frågor eller behöver du mer hjälp med att välja skrivare? Tveka inte att kontakta oss, vi hjälper dig gärna.