123ink - Skrivarbläck och tonerkassetter - Homepage logo Prisjakt!Pricerunner!Google!
123ink.se
Lagervägen 5D
136 50 Jordbro
T: 08-550 04 123
@: info@123ink.se
Outlet!

Varukorg

Antal Produkt
Inga produkter
Totalt: 0 kr
(Inkl. 0% Moms)

Nyhetsbrev

 

Populära produkter

Populara produkter
De Longhi!
Jura!
Lenor!
Zoflora!

Bläck till skrivare

Bläck till skrivare


För att kunna skriva ut så behöver du bläck till skrivaren för att det ska bli ett tryck på utskriftspappret eller fotopapperet. Vi förklarar vad bläckpatronen innehåller och hur själva utskriftsprocessen går till. Vi går även igenom vilka olika typer av bläck som finns.

En bläckpatron eller skrivarpatron är den del som innehåller bläck. Den placeras in i bläckstråleskrivaren och efter en process hamnar den på din utskrift. Patronen är utbytbar och behöver bytas ut när bläcket är slut. De flesta bläckpatroner idag har ett chip som beräknar bläckmängden så att du sen kan se hur mycket bläck det är kvar i skrivaren och när du behöver byta.

Bläckpatroner till skrivare

Bläckpatroner fungerar tillsammans med bläckstråleskrivare och tonerkassetter fungerar med laserskrivare. En bläckstråleskrivare är bättre för att skriva ut bilder medan en laserskrivare är snabbare och bättre för stora kvantiteter.

Det allra vanligaste är att skrivarna använder 2 eller 4 bläckpatroner. Färgerna som används är svart (BK eller K), magenta (M), gul (Y) och cyan (C). Skrivaren kan sedan kombinera färger för att skapa nya. CMYK färgerna är de allra vanligaste och finns för alla färgskrivare. Vissa fotoskrivare använder sig av fler färger för att kunna skriva ut mer nyanserade och detaljerade foton.
 
Påfyllning av Bläcktank på skrivare

Påfyllning till bläcktank

Bläckstråleskrivare finns även med bläcktank där man fyller på bläcktanken med påfyllningsbart bläck. För dessa behövs ingen patron utan allt finns i skrivaren. Det enda man behöver göra är att fylla på med bläck i rätt bläcktank. Det är ett miljövänligare val då man inte behöver återvinna patronen med alla olika komponenter. Fler och fler skrivarmodeller som kommer ut på marknaden använder sig av bläcktanksystemet.

Vad innehåller bläckpatronen?

Bläckpatroner till skrivare innehåller flytande bläck och är av två olika typer av bläck. Antingen är det färgämnesbläck (Dye ink) eller pigmenterat bläck. Vissa skrivare använder sig av det ena eller den andra, men vissa skrivare använder sig av båda två. Exempelvis med Canon bläckpatroner är det lätt att veta vilken som är vilken. Den svarta PG eller PGI bläckpatronerna är pigmenterat bläck och färgpatronerna är färgämnesbläck och heter CL eller CLI.
 
Ytskiktet på fotopapper med pigmenterat bläck och färgämnesbläck

Färgämnesbläck (Dye ink)

Färgämnesbläck eller Dye Ink som det heter på engelska, består av färgämne partiklar som är lösta i en vätska och molekylerna är små och absorberas i pappersmediet. Bläckpatroner som innehåller färgat bläck används främst för foton. De har mycket bra färgåtergivning och ger livfulla utskrifter på glansiga och bestruket fotopapper. De är inte vätskeresistenta och färgen kan smetas ut vid kontakt med vätska. Utskrifterna är inte heller UV-beständiga och bleknar vid solljus.

Pigmenterat bläck

Pigmenterat bläck består av små pigmentpartiklar i en vätska. De fäster på ytan av pappersmediet. Bläckpatroner som innehåller pigmenterat bläck används främst till textutskrifter och bilder på vanligt kopieringspapper men även till matt fotopapper. Bläcket är mer ljusresistent och har högre vätskeresistans gentemot färgat bläck.

Beroende på vad man ska skriva ut så är det viktigt att man har rätt bläck som klarar av uppgiften.

Hur fungerar en bläckpatron i en bläckstråleskrivare?

En bläckpatron har flera små munstycken i skrivhuvudet där bläcket sprutas ut på pappret i form av små droppar (0,1mm). När det behövs nya färger hamnar dropparna från exempelvis två färger tätt intill varandra. Eftersom att våra ögon inte kan uppfatta så små droppar så ser det ut som en ny färg. Munstyckena ser till att bläcket blir jämnt fördelat. Bläcket sprutas ut på pappret i raka linjer och skapar på så sätt fram de bilder eller text som du valt att skriva ut på din bläckstråleskrivare.

Till de flesta modernare bläckpatroner sitter skrivhuvudet antingen på bläckpatronen eller i bläckstråleskrivaren. Det finns även bläckpatroner där man måste köpa till ett skrivhuvud även om det börjar bli mindre vanligt.

För att allt ska fungera så finns det ett chip i bläckpatronen som kommunicerar med mjukvaran. Den ser även till att skrivaren vet att det finns rätt bläckpatron och rätt färg på rätt plats. Chippet har även koll på bläcknivåerna och säger till när det är dags att byta bläckpatron. Bläcknivå går att se på antingen displayen på skrivaren eller om du har en skrivarapp.

Våra egna bläckpatroner har också chip som funkar med respektive kompatibel skrivare och ser till att allt fungerar som det ska.
Bläckan ger tips
TIPS!
Vill du veta vad skillnaden är mellan en bläckstråleskrivare och en laserskrivare? Läs vår artikel om skillnaderna mellan bläckstråleskrivare och laserskrivare.

Originalbläckpatroner och våra egna skrivarpatroner

Det finns många olika skrivartillverkare som tillverkar bläckstråleskrivare men de fyra största är HP, Brother, Canon och Epson. De tillverkar originalpatroner som är speciellt anpassade för just vissa skrivarmodeller. Däremot kan en bläckserie kan fungera för flera skrivarmodeller inom varumärket.

Det är ganska dyrt med bläck och originalpatronerna är sällan helt fyllda. Vi tillverkar våra egna bläckpatroner och vi ger våra kunder ett alternativ som inte är lika dyrt och i de flesta fall har högre fyllnadsgrad eller samma mängd.

När du köper bläck från vårt egna varumärke får du:
  • Billigare priser.
  • 100% garanti.
  • Oftast högre fyllnadsgrad eller samma bläcknivå.
  • Kompatibel med din skrivarmodell.
Dessa fördelar är alltid tillgängliga på våra egna varumärkesprodukter.
 

Vanliga frågor om bläck till skrivare

Fungerar 123ink bläckpatroner till min skrivare?

123ink bläckpatroner funkar lika bra som originalen, så länge det är rätt skrivarpatron till din skrivare. De flesta bläckpatroner från 123ink är billigare, har högre kapacitet och ger högkvalitativa utskrifter. Det lönar sig verkligen att välja skrivarpatroner från vårt eget varumärke. Dessutom får du 100% garanti.

Vilket bläck ska jag ha till skrivaren?

Du kan enkelt hitta rätt bläck till din skrivare genom att ta reda på vilken skrivarmodell du har. Den informationen hittar du enklast på din skrivare. När du hittat vilken skrivarmodell kan du enkelt söka på den och får då fram alla bläckpatroner som passar till skrivaren.

Kan bläck i skrivaren torka?

Ja, den kan torka om man inte använder skrivaren under en period. Det kan påverka utskrifterna om bläcket torkar i skrivhuvudet. Det går att lösa genom att man kör ett rengöringsprogram på skrivaren som rengör skrivhuvudet. Det bästa alternativet är att köpa anpassade rengöringspatroner som sköter det.

Har du fler funderingar eller frågor om bläck till skrivare, tveka inte att kontakta oss. Vi hjälper dig mer än gärna.